Ontslag op staande voet is een zeer ingrijpende maatregel binnen het ontslagrecht. Het wordt alleen toegepast in situaties waarin de gebeurtenis zo urgent en ernstig is, dat er geen andere maatregel mogelijk is. Het is dus niet zomaar mogelijk om iemand op staande voet te ontslaan en er gelden strenge voorwaarden.
De eerste voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een dringende reden, zoals diefstal of fraude. Dit betekent dat de werknemer zich schuldig moet hebben gemaakt aan een ernstige overtreding. In strijd met de geldende bedrijfsregels handelen kan ook als een dringende reden worden beschouwd voor de werkgever. Een voorbeeld hiervan is het beleid rondom spaarzegels in supermarkten. Stel dat de supermarkt heeft bepaald dat werknemers geen gratis zegels als cadeau mogen accepteren van klanten, dan dient de werknemer zich aan deze regel te houden. Hoewel alle feiten en omstandigheden worden meegewogen, kan dit zelfs een dringende reden vormen voor de supermarkt om de werknemer op staande voet te ontslaan. De tweede voorwaarde is dat het ontslag op staande voet direct moet worden gegeven, zodra de werkgever op de hoogte is van de gebeurtenis. Er kan wel een onderzoek worden verricht voordat het ontslag wordt gegeven, maar dit moet binnen een redelijke termijn gebeuren. De derde voorwaarde is dat de werknemer op de hoogte wordt gesteld van de reden van het ontslag. Hij heeft het recht om te weten waarom hij op staande voet wordt ontslagen.
Bij ontslag op staande voet wordt meestal een ontslagbrief aan de werknemer verstrekt, waarin de redenen voor het ontslag worden genoemd. De werkgever moet kunnen aantonen dat deze redenen een dringende reden vormen voor het ontslag op staande voet. De bewijslast ligt dus bij de werkgever.
Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor de werknemer. Zo kan hij geen aanspraak maken op een WW-uitkering, omdat het UWV de werknemer in principe als verwijtbaar werkloos beschouwt. Daarnaast heeft de werknemer geen recht op een transitievergoeding.
Tips!
Als u het niet eens bent met het ontslag op staande voet, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. U heeft twee maanden de tijd om het ontslag aan te vechten bij de kantonrechter. Na deze periode vervalt uw recht om het ontslag aan te vechten. Het is raadzaam om bij een dergelijke situatie altijd juridisch advies in te winnen en u te laten bijstaan door een advocaat, gezien de complexiteit van het ontslagrecht.
Het kan echter voorkomen dat een rechterlijke uitspraak niet altijd de beste oplossing biedt voor beide partijen. Soms is het beter om het geschil onderling op te lossen.
Daarnaast zijn er enkele tips die u kunt volgen in geval van ontslag op staande voet. Doe geen toezeggingen aan uw werkgever, onderteken niets en laat uzelf altijd juridisch adviseren voordat u een gesprek aangaat met uw werkgever.
Als u behoefte heeft aan advies of bijstand, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. U kunt mij bereiken via het kantoornummer 070 208 30 39 of via het e-mailadres o.sahin@thelegalclinic.nl.